Kaffebrygning

Følg de gyldne regler og skænk den perfekte kop kaffe! 
Kaffe er efter vand den mest udbredte drik i verden.

Siden 1700 tallet har kaffe haft en betydelig plads i dansk kultur, og selvom det faktisk er en ret ukompliceret proces at lave en kop kaffe, ser det alt for ofte, at den ikke smager helt så godt, som den kunne

Det kan der gøre noget ved!

Lær dig følgende 8 grundregler som er gældende for al kaffebrygning at kende, og den vil fremstå, som det lille vidunder den er!

  1. Lær det eget udstyr at kende.
  2. Brug altid så friskbrændt og friskmalet kaffe som muligt.
  3. Søg altid for at de udstyr er rent.
  4. Brug altid frisk vand.
  5. Brug den rigtige formalingsgrad.
  6. Doser korrekt – men eksperimenter gerne.
  7. Vandtemperaturen ved brygning skal ligge på mellem 92 og 96 grander.
  8. Gem ikke brygget kaffe i mere end ca. ½ time og tjek temperaturen. Den skal ligge mellem 80 og 85 grader.  
 

Kaffebrygning

  1. Udstyr
    Mangfoldigheden af udstyr til brygning af kaffe er stor, og selvom der ofte er sammenhæng, er pris absolut ikke altid lig med kvalitet. Den spænder fra udstyr, hvor du har fuld kontrol over gele processen og alle dele (f.eks. stempelkanden) til fuldautomatiske maskiner, der både maler, docere, vælger temperatur, tryk og kontakttid med bønnerne. Det siger sig selv, at jo mere fuldautomatisk et udstyr er, jo større krav bør du stille til dets funktionalitet, da du ikke kan påvirke processen. Men vigtigst af alt: lær dit udstyr at kende. 

  2.  Friskbrændt og friskmalet
    Sørg for at købe din kaffe så friskbrændt som muligt. Mal kun det kvantum, du skal bruge til hver brygning. Hvis du ikke selv har en kaffekværn, anbefales det at købe en. En lille håndholdt kaffemølle koster omkring 200,- og selvom de ikke maler bønnerne (de bliver slået i stykker), er det bedre end gammel malet kaffe. Hvid du ikke har en kaffemølle, så sørg fir at få den malet, der hvor du køber kaffen. 
    Husk:
    Korrekt opbevarede hele bønner holder kvaliteten i ca. 10 dag
    Korrekt opbevarede malede bønner holder kvaliteten i ca. 4 dage. 

  3. Rent udstyr 
    Uanset hvilket tilberedningsudstyr du bruger, skal det altid være helt rent. kaffe indeholder æteriske olier og fedtstoffer, der lejrer sig og bliver harske, og disse aflejringer vil afgive bitre og dårlige smagsstoffer til den færdige kaffe. 

  4. Frisk rent vand
    Ca. 98% af den færdige kaffe består af vand, så sørg altid for, at vandet er frisk og rigt på ilt. Dvs. tap altid direkte fra den holde hane, og lad vandet løbe et øjeblik, da det første der kommer ud, har stået i rørene og smager “fladt”. Hvis man er meget entusiastisk, kan man købe kildevand.

  5. Formaling
    Sørg for at kaffen er malet til det den skal bruges til. Kontakttiden (den tid vander er i kontakt med bønnerne) er meget vigtigt. Hvis malingsgraden er for grov til brygningsmetoden, når vander ikke at optage de vigtige stoffer det skal og man mister en masse aroma og smagsstoffer.  Er malingsgraden for fin, bliver kontakttiden for lang og der udtrækkes både bitre, uønskede og dårlige smagsstoffer

  6.  Dosering
    Den var værre!
    Det er lidt som med nytårsaften, hvis det er godt krudt, så fyr det af i rigelige mængder, mens det stadig er frisk!
    Den mest anbefalede, og nok almindeligste dosering, er 6 – 7 gram pr. kop eller ca. 40 – 50 gram pr. liter vand. Det er altid en individuel vurdering, hvor stærk kaffen skal være, er et spørgsmål om smag og behag. I modsætning til en kaffe af ringe kvalitet, kan en kaffe af en god kvalitet dog sagtens tåle flere gram pr. kop end det anbefalede uden at blive bitter eller vammel.   
     
  7.  Vandtemperatur
    Sørg for at vandtemperaturen under brygning uanset tilberedningsmetode ligger på mellem 92 og 96 grader.  Ved disse temperaturer optager vandet optimalt de gode smagsstoffer fra kaffen. Ved  temp. over 96 grader, udtrækkes der både bitre og beske smagsstoffer. Hvis temp. er under 92 grader, underekstraheres kaffen og de ønskede og værdigfulde smag- og aromastoffer, bliver ikke tilstrækkelige oplæst og udnyttet. 

  8.  Færdigbrygget kaffe og temperatur
    Det bedste er at drikke kaffen umiddelbart efter at den er tilberedt, da smagen allerede forings væsentligt  efter ca. ½ time. Det er også vigtigt at kaffen indenfor dette tidsrum bevare en temperatur på mellem 80 og 85 grader, da den ellers bliver mat og mister smagen. 
       
50x70 - cafe002
50x70 - cafe006
50x70 - cafe003
50x70 - cafe007

Åbningstider

Man: Lukket
Tir – fre: 10.00 – 15.00
Køkkenet lukker kl. 14.00

Kontakt

følg os

SMILEY RAPPORT