Om vores kaffer

Vores kaffer er mellemristede og består af 100% Arabicabønner.
Espressokaffen er mørkristet, egen blanding og består af 100% Arabica. Vi har i øjeblikket 9 forskellige kaffer,
som adskiller sig fra hinanden, men som alle er kendetegnede ved, at det er håndplukkede vaskede arabicakaffer
af meget høj kvalitet. Som noget enestående er vores kaffer altid helt friskristede fra vores eget kafferisteri,
 hvilket er en ligeså vigtig del som selve kvaliteten af bønnern
.

IMG_1783

Espresso

Vores espressoblanding er lidt mørkere ristet og indeholder kun bønner fra ovennævnte sorter.

Smagsegenskaber
Egen blanding. Aromatisk, blød og cremet og med middel krop. Lille syrlighed. Chokoladeagtig med en snert af lakrids i eftersmagen.

Kenya

Den gode vulkanske jord på Mount Kenya og en nænsom behandling af bønnerne, er med til at give en karakteristisk intens smag – som gør denne Kenya kaffe til noget af den bedste i verden. Kaffen har en markant syrlighed og fyldig krop.

Kaffer fra Kenya er nok mest kendt fra filmatiseringen af Karen Bliksen’s liv i filmen “Out of Africa”, der beskriver de vanskeligheder der er med at starte sin egen kaffefarm op.

Mount Kenya er beliggende i det centrale højland, et par hundrede kilometer nord for ækvator og har som det eneste bjerg i Afrika permanent gletsjer.
Mount Kenya er med sine 5.199 meter det næsthøjeste bjerg i Afrika.
Det er et uddødt vulkansk bjerg som man mener har været ikke mindre end 6.500 meter højt og har rester af 12 gletsjere.

Den første kaffe kom til Kenya fra Etiopien i slutningen af det 19 århundrede.

Kenya er det øst Afrikanske kraftcenter for kaffe og kaffer herfra regnes som nogle af de bedste i verden og ikke uden grund.
Deres kvalitetskontrol er metodisk og funktionel, bønderne er veluddannede og de har noget af det mest avancerede maskineri indenfor kaffeindustrien.

Generelt er Kenya kaffe en stærk kaffe med frugtagtig smag der ligger sig fra den forreste til den bageste del af ganen og med en høj grad af syrlighed.

Klassificeringen af typerne foregår i rækkefølgen fra “PB”, “Peaberry”, “AA-Plus-Plus”, “AA Plus”, “AA”, “AB”, og så videre der nedad.
Den mest almindelige i Danmark er AB og den vi sælge i kafferisteriet er en AA.

Smagsegenskaber
100 % Arabicakaffe. God frugtagtig syrlighed, skarp og med god krop og fylde. Særdeles velegnet med mælk til f.eks. Cappuchino eller Lätte.

IMG_1786

Peru, økologisk

Kaffe er en af Perus hoved afgrøder, den opretholder livet for mange fattige familier, som arbejder på små kaffefarme ved foden af Andesbjergene. Peru er nytilkommen til verdens kaffehandel, selvom landet har dyrket kaffe længe. Dette skyldes den senere tids fokus på økologisk kaffedyrkningen, der gjort, at Peru nu forbindes med økologisk kaffe.  

Smagsegenskaber
100 % arabica. Kaffe fra Peru er kendetegnet ved en fin “krop”. Den har en god mellem syrlighed, sam ent mild og behagelig sød smag.

Mexico, økologisk

Denne kaffe er sammensat af udsøgte arabica-bønner fra Chiapaz-området i Mexico. Kaffen er dyrket i plantager som ikke har anvendt kunstgødning eller sprøjtegifte i mindst 5 år. Kaffen har en fin afrundet smag, med en frisk syrlighed og en god fylde

Mexicansk kaffe kommer fra de syd-centrale og sydlige regioner af landet.
Den sydligste og en af de bedste af regionerne er Chiapas, hvor vores kaffe kommer fra.
Af andre regioner kan nævnes Orizaba, Vera Cruz og Oaxaca.
Den kendte – og virkelig velsmagende – elefantbønne hvis rigtige navn er Maragogype, kommer bl.a. fra Mexico og som navnet antyder er det en meget stor bønne.

Kategoriseringen hedder: SHG (strictly high grown), HG (high grown)og Altura.

En stor del af den Mexikanske kaffe er økologisk, hvilket oftere skyldes mangel på penge til kunstgødning og sprøjtemidler end egentlig vilje til økologisk dyrkning.

Generelt kan man vente en mild kaffe med en mellem krop og mellem syrlighed men med store variationer mellem de forskellige regioner.

Smagsegenskaber
100 % arabica. Fin aroma og blød krop. Mellem syrlighed. En “allround” kaffe, der er velegnet til både “morgen” og “midt på dagen” nydelse.

IMG_1791

Mocca

Denne specielle kaffe – fra kaffens oprindelsesland, Yemen – regnes for at være fantastisk god. Den stammer fra Sidamoregionen i Etiopien og er dyrket i 1200-1700 m’s højde. Den har en middel syrlighed og en fyldig krop. En typisk etiopisk kaffe.

“Navnet Yemen kan udlægges som “til højre”, set fra den østvendte bedende i Mekka; men det kan også forstås som “velstand” og stemmer i så fald med oldgræske og romerske forfatteres betegnelse Det Lykkelige Arabien (Eudaimon Arabia; Arabia Felix). Lykkenavnet hentyder til, at Nordyemen rummer Arabiens bedste landbrugsområder, mens Sydyemen kontrollerer den vigtige handelsrute gennem Bab al Mandab (Bab-el-Mandeb).

Mocha: al-Mukha; by i Yemen, ved Røde Hav; tidligere hovedudførselshavn for kaffe, hvoraf navnet mokka”.

Smagsegenskaber
100 % arabica kaffe, fyldig og god aroma. Mættende med megen krop. En kraftig, men blød og rund kaffe. Lidt syrlighed uden at blive skarp. En virkelig god “after dinner” kaffe.

Sumatra, Lintung

Denne kaffe stammer fra den nordlige Sumatra, som er en del af de indonesiske øer. Kaffen er meget velsmagende og intens. Den har en pikant krydret smag, en tung fylde og meget lidt syrlighed. Mandheling – som skulle være regionen – er egentlig betegnelsen for en etnisk gruppe på Sumatra.

Kaffeproduktionen på Sumatra begyndte i det 18 århundrede under kolonialiseringen.
Størstedelen af kaffeproduktionen foregår i regionerne “Lake Toba”, “Lintong Nihuta”, “Sumbul” og “Takengon”. Men Sumatra kaffe sælges som regel ikke med regionsbetegnelse (som alle andre kaffer), da der ikke er så skarp opdeling mellem de forskellige regioner.
Det er mere den måde man plukker bærrene på samt behandling og fremgangsmåden af råvaren der beskriver/bestemmer karakteren af den kaffe der havner i koppen.
Faktisk bliver Sumatra kaffe solgt som kaffe fra regionen “Mandheling”, som i virkeligheden bare er den del af den etnisk Indonesiske befolkning, der er mest involveret i kaffeproduktionen.

En historisk note:
Mandailing, her stavet “korrekt,” er teknisk set en etnisk gruppe i Indonesien, ikke en region.
Forklaringen på denne forveksling er baseret på en myte om et møde mellem Japanske besættere og ejerne af kaffe barene “Mandailing” folket.
Da Japanerne spurgte hvor den formidable kaffen de drak var fra, misforstod ejeren og troede der blev spurgt om hvor han var fra. Hans svar var selvfølgelig “Mandailing”.

Senere var der en tidligere Japansk soldat der kontaktede en handels person på Sumatra og spurgte om denne formidable kaffe var til at få fat i til kommercielt brug. Denne marskandiser lavede en aftale og sendte samme år 15 tons kaffe til Japan.
Ironien er, at der på grund af en sproglig misforståelse startede en eksport af større mængder kaffe fra Sumatra (høj kvalitets arabica kaffe var aldrig tidligere blevet eksporteret herfra).

Smagsegenskaber
100% arabica kaffe, fyldig og kraftig aroma med meget lav syrlighed. En rig kaffe med dybde og stor krop. Jordagtig, bittersød og pikant krydret smag med en anelse citrus. Meget cremet og lang eftersmag der ligger sig i den bageste del af ganen.

Maragogype, Elefantbønne

Bønnen der også kaldes “elefantbønnen” er verdens største, og er en ekstra udsøgt vasket Arabica kaffe fra Mexicos højland. Bønnerne er de flotteste og bedst udviklede, med en skøn rund liflig, let cremet og fyldig aromatisk eftersmag.

Bønnen der er verdens største, er en ekstra udsøgt vasket Arabica kaffe fra Mexicos højland. Bønnerne er de største, flotteste og bedst udviklede og udgør i bedste fald 1 % af høsten. Maragogype – også kaldet “elefantbønnen”, har en skøn liflig, let cremet og frisk fyldig aromatisk eftersmag. Kaffen dyrkes af små familiebrug der håndplukker alle bønnerne.

Smagsegenskaber
100 % arabica. Maragogype bønnen – der er verdens største – har en skøn, rund, liflig, let cremet og frisk fyldig aromatisk eftersmag.

Uganda

Denne unikke kaffe fra Uganda, er direkte importeret fra Bwindi Forest Farm. Det er en Arabica højlandskaffe belliggende fra 1300m til 1500m over havets overflade. En helt usædvanlig god kvalitets kaffe.

Vores Uganda kaffe er en Single Estate arabica kaffe fra farmen; ”Bwindi Forest Farm”
Skovlandbruget ”Bwindi Forest Farm”, ligger omkranset af et storslået bjergområde 1.400 meter over havets overflade i det sydvestlige hjørne af Uganda i Østafrika, hvor det tropiske men lettere tempererede klima fra naturens side giver afgrøderne afbalancerede livsvilkår.
Den nærmeste nabo til ”Bwindi Forest Farm” er Bwindi Impenetrable Forest National Park, som hører til blandt de mest velbevarede økosystemer i Afrika.
Parken er udpeget af UNESCO® som særdeles bevaringsværdig, da den er beboet af adskillige unikke dyre- og plantearter og derfor betragtes som værende enestående. Et helt særligt kendetegn for parken er, at den huser halvdelen af verdens sidste Bjerggorillaer – en samlet bestand på under 700 aber!
Bwindi Forest Farm blev grundlagt i 2008 og er i dag et skovlandbrug med mange funktioner for områdets lokale befolkning og natur. Landbruget er beplantet med adskillige typer træsorter såsom kaffetræer, medicinske træer, forskellige lokale tømmertræer samt ammetræer til vanilje orkideen, som fremmer den naturlige balance for at landbruget og naturen kan udvikle sig på lige vilkår.
Den Bæredygtige Bønnes rolle i projektet er, at få afsat kaffen i Danmark, således at endnu flere kaffe-elskere har mulighed for at opleve hvordan økologisk kvalitetskaffe kan smage og sikre naturen og bønderne en bæredygtig fremtid!
Ovenstående er citeret fra vores leverandørs hjemmeside, som er ”Den Bæredygtige Bønne”.

Smagsegenskaber

IMG_1782

Aroma Blend

I anledning af vores 25 års jubilæum, august 2020, blev der lavet en helt speciel Cafe Aroma kaffeblend. Vores Aroma Blend er en blanding af Fancy Brazil, Colombia og Kenyakaffer, og 100% Arabica. . Brazil kaffe er ofte basen i mange kaffeblandinger. Fancy Brazil fra “Sul De Minas” i den sydøstlige del af Brasilien harmonerer i særlig grad med andre kaffe.

Smagsegenskaber 
Kaffen er fyldig, blød og rund, med en middelfrisk syrlighed og med noter af mørk chokolade, marcipan og nødder

Åbningstider

Man: 12.00 – 15.00
Tir – fre: 10.00 – 15.00
Køkkenet lukker kl. 14.00
Lukket sidste mandag i hver måned.
Dagen efter en lukkedag, åbner vi altid kl. 12.00.

Kontakt

følg os

SMILEY RAPPORT