Brygningsmetoder

Der er mange måder at brygge kaffe på.

  • Filter metoden 
  • Stempelkande/Bistrokande metoden
  • Kaffekoble metoden
  • Mocha metoden
  • Napolitana metoden 
  • Espresso metoden 
  • Andre metoder 
IMG_0412
IMG_0366

Filtermetoden

Filtermetoden er nok nåde den mest anvendte og mest populære metode til fremstilling af kaffe. 
Metoden er bekvemmelig og især velegnet til fremstilling af større mænger. Den giver en ensartet, omend en smule “tyndbenet” kop kaffe. Hvis man selv koger vandet i en kedel, kan man nøjes med at følge reglerne for kaffebrygning.
Er man ejer af en kaffemaskine, er det vigtigt at kontrollere nogle få, men vigtige kvaliteter ved maskinen: Har vandet når det forlader maskine, den rette temperatur mellem 92 – 96 grander, og er gennemløbshastigheden i orden (max. 8 min)
Sørg for at tjekke det ned ny køb.  Undersøgelser viser, at dyre maskiner ikke nødvendigvis er bedre end billigere modeller. Der kan være det problem ved papirfiltre, at de kan give afsmag af papir til kaffen, og at den smagsgivende olie fra bønnerne kan blive “hængende”. En god måde at løse dette på, er at investerer i et guldfilter .

Vigtig
– Ved filtermetoden vil de første ca. 40% af vandet der løber igennem, trække ca. 80% ad kaffesmagen ud. Rør derfor rundt i kaffen så det fordeler sig jævnt.
– Kaffekolben bør opvarmes før brygning, da kaffen eller nedkøles for meget. Husk at kaffen skal holde en temperatur på ca. 80 – 85 grader.
– Efter brygning fjernes filter med grums, da det ellers kan dryppe i den færdige kaffe og tilføre bitre smagsstoffer.
– Ved så relativ høje temperaturer, er der følgelelig en fordampning. Så sørg for at hullet i kaffekolben er tildækkes så meget som muligt. 
– og husk, lav ikke mere end der drikkes indenfor ca. en halv time tid.
Formalingsgrad: Mellem 

Stempelkande/Bistrokande metoden

Stempelkanden er en enkel, dekorative og effektiv metode til brygning af en god og aromatisk kop kaffe.
Vand og kaffe blandes sammen i en cylinder og filteres ved at trykke et stempel ned gennem blandingen, så grumset trykkes ned i bunden af kanden. Denne metode giver en kraftig, aromatisk og rig kaffe, og er efter manges opfattelse den bedste vej til en god kop kaffe.

Vigtigt
– Når vandet kan kogt, skal det stå i et par minutter, så det når de obligatoriske 92 – 96 grader.
– Hæld vandet over bønnerne og rør rundt, så det fordeler sig.
– Sæt stemplet i og vent ca. 4 minutter før det trykkes i bund.
– Efter stemplet er trykket i bund, er det en god ide at vente yderligere ca. 2 minutter, så ev.t grums kan bundfælde sig. Ved denne metode er der altid en risiko for, at en smule grums smutter med. 
Formalingsgrad: Mellem til grov 

Kaffekoble metoden

Kolbe- eller vakuummetoden er en lidt teknisk, men meget stilfuld og smuk måde at lave kaffe på. 
Den laver en særdeles god kop kaffe, omend det tager lidt længere tid. Man bør være en smule påpasselig, da kolben relativt nemt kan gå i stykker. Man hælder kaffen direkte i den øverste kolbe og vand i den nederste. Vandet i den nederste varmes op til kogepunktet og bliver trykket op gennem et glasrør i midten og blander sig med kaffen. Når varmekilden fjernes, eller kolben tages fra varme, kæles kaffen langsomt af, og der opstår et undertryk, der igen suger den færige kaffe tilbage gennem et filter og ned i den underste kande
Formalingsgrad: Mellem til grov 

Mocha metoden

Espressokande, Mochakande, caffeterra osv. Metoden er nok mest kendt fra den typiske 8 kantede aluminiums kande, der findes i mange forskellig størrelser. Der kommes vand i den underste del, kaffen i et metalfilter hvorefter den skrues sammen. Kanden sættes på kogeplade eller gasblus, og når kanden “snorker”, er kaffen blevet trykket op gnnem et metalrør i midten, og kaffen er klar. 
Mange forveksler denne metode med espresso, hvilket er helt forkert. Det du her får i koppen er en såkaldt “Mocha” eller “Italiensk Mocha” 

Vigtigt
– Hold alle dele pinlig rene 
– Lad ikke vand stå tilbage i beholderen efter brug, og tør den godt af efter vask. 
– Der er en gummipakning i kanden. Sørg for at den udtages og vaskes. Tjek den ofte og skift den ud ved mindste mistanke om aldring.
Formalingsgrad: Fin 

Napolitana metoden

Napolitana metoden er en af de tidligste metoder og minder om en blanding af Mocha- og Filtermetoden. Vandet varmes op i det nederste kammer, og når det damper, vendes hele molevitten på hovedet, og vandet filtreres gennem kaffen og ned i det andet kammer. Filtrering vil tage et par  minutter, og er derefter klar til at hældes i koppen. 
Formalingsgrad: Mellem til fin 

Espresso metoden

Espresso – der på Italiensk betyder hurtigt – er en tilberedningsmetode og ikke, som mange tror, en kaffesort.
Metoden kan kort beskrives som: “Varmt vand, der under højt tryk og på kot tid, presses gennem stampet og fintmalet kaffe ned i en lille kop”.
Det at føre varmt vand under højt damptryk gennem bønnerne, blev første gang fremvist i Frankrig i forrige århunderede, og det gik så hurtigt at begrebet “espresso” opstod.
Metoden blev færdigudviklet i 1948 i Italien af firmaet “Gaggia”, og er i store træk identisk med den måde vi laver espresso på idag.
Espressoen er de fleste kaffeentusiasters foretrukne metode – og ikke uden grund.
Hver kop bliver brygget induviduelt og resulterer (som regel) i en optimal smagsoplevelse i form af en lille kop med en koncentreret, smagfuld, aromatisk og cremafyldt substans, der i bedste fald har trukket alt det gode ud af kaffen, som er muligt, og ladet det uønskede tilbage.
På grund af flere forhold, afhænger resultatet ved espressometoden i særlig grad af personen (baristaen), der betjener maskinen.

Andre metoder

Af andre metoder bør nævnes den “Tyrkiske metode”, hvor man bruger en såkaldt “Ibrik”. En “Ibrik” ligner mest en kande med et langt håndtag på siden. Den meget fintmalede kaffe kommes i kanden sammen med vand (og ofte sukker), hvorefter det skal koge op 2 – 3 gange. Kaffe og grums hældes da op i en kop og man bør vente ca. et minuts tid så grumset kan bundfælde sig.
Det er vigtigt at være tilstede ved brygningen hele tiden, da opkogningen sker pludseligt og nærmest eksplosivt. “Ibrik’en” tages fra varmekilden og påsættes igen de nævnte 2 – 3 gange.
Denne metode giver en meget kraftig og stærk kop kaffe og husk:
Vend ikke bunden i vejret på koppen for at få det sidste med!!

“Kasserollemetoden” går i al sin enkelthed ud på at koge den mængde vand man ønsker i en gryde, lad det stå et øjeblik og hæld derefter den grovmalede kaffe i gryden og rør lidt rundt i den.
Lad kaffen trække i 3 – 4 min. og filtrer.

Der findes en mængde andre metoder f.eks. koldtvands brygning. Der findes også en masse forskellige frysetørrede kaffer der bare skal tilsættes varm vand – men disse kan vel næppe kaldes “brygnings metoder”.

Åbningstider

Man: Lukket
Tir – fre: 10.00 – 15.00
Køkkenet lukker kl. 14.00

Kontakt

følg os

SMILEY RAPPORT