Kaffetræet

Kaffetræet er altid grønt!

Kaffetræet er altid grønt og blomsternes duft minder om jasminer.

Kaffetræet er en tropisk højlandsvækst, der naturligt ville blive ca. 10 – 12 meter højt.
Af praktiske årsager holdes det nede på en højde af ca. 2 – 4 meter.
Kaffetræet trives bedst mellem 500 – 2000 meters højde.
Kaffetræet kan både bære blomster, umodne og modne bær på samme tid. Derfor er det næsten umuligt at høste på anden måde en ved håndkraft. Frugten – der er ca. 8 måneder om at modne – minder meget om et kirsebær. Den indeholder to kerner, nemlig kaffebønnerne. Bønnerne er ovale på den ene side og den anden er flad med en lille revne.
Bønnerne minder mest om hasselnødder, bare mindre og glatte på overfladen.
Farven og størrelsen på bønnerne variere meget, men mest i de grå, grønne og brunlige nuancer.

Et kaffetræ vil kunne høstes for sin første afgrøde, når det er ca. 4 – 5 år gammelt. Det kan bære frugt i op til 25 år, men har sin mest produktive periode i 6 – 8 års alderen. Normalt kan der høstes 2 gange om året.
Et typisk træ vil kunne give ca. fem kilo frugter om året, hvoraf kun ca. et kilo kan bruges til kaffeproduktion.Der findes mere end 100 forskellige arter af kaffetræet, men de vigtigste er:

  • Arabica(Coffea Arabica)
  • Robusta (Coffea Robusta)
  • Liberica (Coffea Liberica)

Liberica

Liberica typen bruges meget sjældent og kun til blandinger.

IMG_6096

Robusta

Robusta er – som navnet hentyder – en robust vækst. Den kan vokse på lavere områder (typisk lavlandsvækst) og er mere resistent over for kulde, vejrlig og sygdomme end Arabicabønnen.
Robusta er væsentlig nemmere at dyrke og dermed også billig.
Robustabønnen har primært to vigtige funktioner. Den bruges som tilsætning i diverse blandinger for at holde kiloprisen nede, og den bruges ofte i espressoblandinger, da den indeholder mere koffein end arabica. Dette giver et ekstra “kick” og tilfører ofte mere crema til koppen.

Arciaica

Arabica er den fineste, ældste og vigtigste af arterne. Det er en højlandsvækst og vokser på mellem 1000 og 2000 meters højde.
Arabicabønnerne udgør en andel på ca. 70 % af verdensmarkedet.
Der er et væld af forskellige sorter, kvaliteter m.m., men generelt er det en bønne med finesse, mere syrlighed og mindre koffein end andre kaffetyper

Åbningstider

Man: Lukket
Tir – fre: 10.00 – 15.00
Køkkenet lukker kl. 14.00

Kontakt

følg os

SMILEY RAPPORT